Resepi Acar Rempah Melaka
Dilema seorang suri rumah tangga bila hari-hari masak lepas tu esoknya dah tak tahu nak masak apa lagi. Puas fikir lauk apa yang nak dijamu pada keluarga. Semua serba tak kena.
Hari ni mama nak kongsi lauk yang jarang orang masak. Kalau kat Melaka masa kenduri kahwin je jumpa lauk ni. Itu pun kalau tuan rumah sediakan masakan kampung.
Ok harini mama bagi resepi untuk
Acar Rempah. Punya senang kacang goreng je resepi ini. Sekali buat sekali rasa pasti nak lagi.
Acar Rempah
Bahan-bahan :
- 2 senduk kecil minyak masak
- 1 paket acar rempah
- 6 biji bawang merah *dimayang
- 5 ulas bawang putih *dimayang
-2 inci halia *dipotong seperti batang mancis.
- 1 biji timun. Dibelah empat di dipotong memanjang. Biji asingkan. Mama tak pakai biji.
- 6 batang cili hijau dibelah dua tanpa putus.
- 2 biji bawang besar *dibelah empat
- 3 sudu besar kerisek
- 3 sudu besar udang kering. Dibasuh. Ditumbuk.
- 1 1/2 mangkuk air asam jawa
|
Rempah acar yang mama pakai
Cara-cara :
1. Tumis kan bawang merah + bawang putih & halia hingga naik bau.
2. Masukkan rempah acar. Gaul sebati. Biarkan rempah acar dimasak seketika.
3. Masukkan udang kering dan biarkan sekejap. Kacau-kacau ye kalau tak nanti hangus.
4. Masukkan kerisek + air asam jawa + timun + cili hijau & bawang besar.
5. Perasakan sedikit dengan gula + garam.
6. Biarkan menggelegak & bolehlah ditutup api..
Lepas dah masak acar tadi bolehla digoreng ikan sepat kering. Dua lauk itu pun sudah cukup menggamit selera. Mak mertua lalu sebelah pun tak perasan.
Kalau nak lagi sedap. Acar tu boleh ditambah dengan telur burung puyuh.. Masukkan ikan betuk pun boleh.. Makan dengan nasi panas-panas. Pheww. Kalau tak habis, tak apa. Esoknya boleh panaskan. Lagi kaw rasa dia. Nak cicah dengan lempeng pun sodap.
|
Selamat mencuba. ☺
Wow. Menarik ni..
ReplyDeleteTerliurrrrrr
ReplyDelete